Πως να επιλέξετε εταιρεία για το website ή το e-shop σας

Έχοντας κατασκευάσει το πρώτο μου website το 2002 και ξεκινώντας το ταξίδι της Afternet το 2006, μπορώ να πω ότι έχω μαζέψει υλικό για το βιβλίο που – μεταξύ σοβαρού κι αστείου – έχω πει ότι θα γράψω, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις εμπειρίες μου από αυτό το σπουδαίο ταξίδι. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, ξαναθυμάμαι αυτό το “φανταστικό” βιβλίο σε στιγμές που ακούω την εμπειρία – συνήθως σοκαριστική – από κάποιον υποψήφιο πελάτη που έρχεται σε εμάς για την κατασκευή ή υποστήριξη του e-shop του και μας διηγείται “τι πέρασε” και πόσο ταλαιπωρήθηκε.
Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω κάτι. Είναι πάγια τακτική μου, την οποία έχω μεταδώσει και στους συνεργάτες μου στην Afternet, να μην επικρίνω ή σχολιάζω αρνητικά οποιαδήποτε εταιρεία ή ελεύθερο επαγγελματία μπαίνει στο στόχαστρο κάποιου πελάτη. Οι λόγοι είναι τρεις : α) υπήρξα στις αρχές κι εγώ ελεύθερος επαγγελματίας – one man show και ξέρω πως και γιατί είναι έτσι τα πράγματα β) δυστυχώς ο πελάτης…δεν έχει πάντα δίκιο. Ειδικά όταν ακούω “έχω αλλάξει 3-4 εταιρείες και δεν έκανα τη δουλειά μου” αγχώνομαι λίγο γ) η τοξικότητα, η επίκριση και η αρνητική ενέργεια δεν ωφελεί κανέναν από τους συνομιλητές και γενικότερα δεν προσφέρει τίποτα στη ζωή μας.
Ως μέλος του ΣΕΔΕ, του πρώτου συλλογικού οργάνου που αφορά αποκλειστικά τον κλάδο μας, συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με εκλεκτούς συναδέλφους, να κάνουμε μία καταγραφή των επιχειρήσεων που απασχολούνται στον τομέα του web design και development. Εώς σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο περίπου 1000 εταιρειών, το συντριπτικό ποσοστό των εταιρειών αποτελούνται από 1-2 άτομα, ενώ οι εταιρείες που απασχολούν 10 άτομα και πάνω (μεταξύ των οποίων και εμείς) είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, ίσως μονοψήφιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά εκεί έξω και κάποιος κάνοντας μία έρευνα μπορεί να δει τιμή για το ίδιο (φαινομενικά) e-shop από 790 € έως 79.000 € ίσως και παραπάνω !
Πως θα πάρετε την σωστή απόφαση
Έχω έρθει αντιμέτωπος πολλές φορές – ιδιαίτερα παλαιότερα – με την ερώτηση “γιατί να επιλέξω εσάς” , το οποίο συνήθως συνοδευόταν κι από τη φράση “όλοι τα ίδια λέτε”. Φαντάζομαι τον επιχειρηματία που κρατάει δύο προσφορές στα χέρια του, με τις ίδιες ακριβώς παροχές, τις ίδιες υπηρεσίες, ίσως και παρόμοια κείμενα, με τη διαφορά ότι η δεύτερη έχει μερικά μηδενικά επιπλέον στο τέλος. Πραγματικά τον φαντάζομαι αποσβολωμένο να μονολογεί, ίσως και να παραμιλά εξασκώντας τα “γαλλικά” του.
Εάν θέλετε να γλιτώσετε όλα τα παραπάνω ακολουθήστε την παρακάτω λίστα για να αξιολογήσετε την εταιρεία που διεκδικεί την κατασκευή του e-shop σας ή του website σας.
1.Πόσα χρόνια είναι στο χώρο
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνεχής ενασχόληση και εξέλιξη μέσα από τον συγκεκριμένο χώρο. Για εμένα δείχνει αφοσίωση και επικέντρωση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Εάν πρόκειται για εταιρεία η οποία έχει πάνω από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας, σημαίνει ότι έχει καταφέρει να εδραιωθεί, τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών αποτυγχάνουν στα 2-5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
Κατά την επικοινωνία σας, ζητήστε ένα σύντομο ιστορικό της πορείας της εταιρείας με αναφορά στις χρονιές σταθμούς, στις σημαντικότερες στιγμές και προσπαθήστε να αντιληφθείτε την κουλτούρα της με βάση όσα ακούτε από τον συνομιλητή σας.
2.Τι υπηρεσίες παρέχει
Είναι πολύ σημαντικό η εταιρεία που θα επιλέξετε να παρέχει μόνο υπηρεσίες web development και συναφείς. Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες it, υποστήριξη υπολογιστών, συμβουλευτικές υπηρεσίες, δημιουργικές υπηρεσίες, οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχουν ΚΑΙ υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων. Τίποτα κακό σε αυτό, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι στην πλειοψηφία τους αναθέτουν τα project σε εταιρείες web development, παίζοντας ουσιαστικό τον ρόλο του μεταπωλητή. Τίποτα κακό και σε αυτό (ίσα ίσα), αρκεί να ρωτήσετε ποια εταιρεία θα αναλάβει τελικά την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας και να αξιολογήσετε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που αναφέρω στο άρθρο.
Εάν σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για εταιρεία που κάνει αμιγώς web development, παρατηρήστε τον τρόπο που σας παρουσιάζουν την προσφορά. Μετά από τόση ταλαιπωρία, είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε πλήρως αυτά που ακούτε. Εάν ακούσετε πολλές άγνωστες λέξεις και τεχνικές ορολογίες, ζητήστε την “μετάφραση στα απλά ελληνικά”. Σκοπός δεν είναι να μάθετε τα πάντα για το web development – δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ρόλος σας αυτός – αλλά να κατανοήσετε βασικές έννοιες για να μπορέσετε να αξιολογήσετε τις προσφορές σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γλωσσάρι μας για αυτό.
3.Πόσα άτομα απασχολεί
Σε συνέχεια των δύο παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πόσο προσωπικό απασχολεί η εταιρεία που θα επιλέξετε και ποιος είναι ο ρόλος τους (developers, designers κτλ.). Ιδιαίτερα θα πρέπει να μάθετε ποιοι και πόσοι χειρίζονται το κομμάτι της υποστήριξης, μετά την παράδοση της ιστοσελίδας. Εάν η εταιρεία αποτελείται από 1-2 άτομα αντιλαμβάνεστε ότι είναι τα ίδια άτομα που κάνουν τα πάντα (παραγωγή, υποστήριξη, εκπαίδευση κτλ.) , οπότε ανάλογα με την πολυπλοκότητα του project σας είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε καθυστερήσεις και δυσκολίες στο κομμάτι της υποστήριξης, της επικοινωνίας και της περαιτέρω ανάπτυξης.
Επίσης είναι σημαντικό να κατανοήσετε εάν το προσωπικό είναι μόνιμο στην εταιρεία ή πρόκειται για εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι απασχολούνται προφανώς και με δικά τους projects ή άλλων εταιρειών. Η διαφορά της εταιρείας που έχει εσωτερική ομάδα με σχέση μόνιμης απασχόλησης (όπως εμείς), είναι ότι έχει επενδύσει σε κόσμο και υποδομές για να μπορέσει να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες, άμεσα και αποτελεσματικά.
4.Πόσα και τι είδους έργα έχει κάνει
Η πιο σημαντική απόδειξη της τεχνογνωσίας, αξιοπιστίας και συνολικής πορείας μιας εταιρείας είναι τα έργα της. Στην ουσία όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία, αν δεν μπορείς να δείξεις και να αποδείξεις ότι έχεις κάνει όλα αυτά που τάζεις. Ζητήστε να σας παρουσιάσουν έργα παρόμοια με το δικό σας, έργα που θεωρούν σημαντικά και ενσωματώνουν την τεχνογνωσία της ομάδας, case studies για τα οποία είναι υπερήφανοι.
Δεν έχει σημασία το πλήθος των έργων αλλά η πολυπλοκότητα και η απόδοσή τους. Μπορεί να βρείτε μία εταιρεία που έχει κάνει 500+ e-shop τα οποία είναι “έτοιμα”, χωρίς καμία online επιτυχία και μία άλλη που ενδεχομένως να έχει κάνει 50 e-shops τα οποία είναι επιτυχημένα και κερδοφόρα. Προφανώς θα πρέπει να επιλέξετε την δεύτερη. Τέλος, ρωτήστε εάν υπάρχει κάποιο έργο σχετικό με τον κλάδο σας. Δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά σίγουρα εάν μία εταιρεία έχει ασχοληθεί ξανά με τον κλάδο σας θα έχει ένα πλεονέκτημα στην γενικότερη ανάπτυξη και εξέλιξη του project σας.
5.Εάν έχει εξειδίκευση σε κάποια πλατφόρμα
Στο αιώνιο ερώτημα “ποια πλατφόρμα είναι η καλύτερη ;” η απάντηση είναι μία: αυτή που γνωρίζεις καλύτερα, αυτή που έχεις επενδύσει χρόνο και κόσμο να την μάθεις και να εξειδικευτείς πάνω σε αυτή. Με τον όρο πλατφόρμα εννοούμε το σύστημα πάνω στο οποίο κατασκευάζεται μία ιστοσελίδα. Θα έχετε ακούσει σίγουρα για το WordPress, το Drupal, το Magento, το Prestashop, το OpenCart και ίσως έχετε βρεθεί σε συζητήσεις ή διαβάσει άρθρα για το ποια είναι η καλύτερη.
Εάν ακούσετε κάποια εταιρεία να σας λέει ότι υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες, το πιθανότερο είναι είτε ότι “ξέρουν λίγο από όλα” ή ότι αναθέτουν project σε εξωτερικούς συνεργάτες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κλάδους μας είναι η έλλειψη προσωπικού, πόσο μάλλον εξειδικευμένου. Βάσει της εμπειρίας μου, είναι απίθανο μία εταιρεία να συγκεντρώνει ομάδα που να έχει εξειδικευμένες γνώσεις από όλες τις πλατφόρμες, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης όσο και της υποστήριξης. Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες που είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθείς 4-5 τεχνολογίες και να είσαι up-to-date.
Στην Afternet έχουμε επιλέξει να εξειδικευτούμε στο Prestashop και αυτή τη στιγμή είμαστε οι μοναδικοί πιστοποιημένοι συνεργάτες για την Ελλάδα. Έχουμε επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία στο WordPress και στο WooCommerce. Δεν αναλαμβάνουμε project για άλλες πλατφόρμες, υπάρχουν πολύ καλοί συνάδελφοι εκεί έξω τους οποίους και προτείνουμε, ανάλογα με την περίπτωση.
6.Πάρτε συστάσεις-feedback από τους πελάτης της
Ακόμα κι αν οι απαντήσεις για όλα τα παραπάνω σας καλύψουν, μην παραλείψετε αυτό το σημαντικό βήμα. Όταν επιλέγετε εταιρεία για την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι αποκτάτε έναν συνεργάτη για πολλά χρόνια, έναν σύμβουλο για την online ανάπτυξη σας και κατ’ επέκταση έναν σημαντικό σύμμαχο για την επιχείρησή σας. Είναι πιο σημαντικό το “μετά” από το να φτιάξετε απλά μία όμορφη και λειτουργική ιστοσελίδα.
Μην ζητήσετε να σας πουν με ποιους να επικοινωνήσετε. Είναι λογικό και σίγουρο να λάβετε τα στοιχεία όσων πελατών είναι ευχαριστημένοι και έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Σε όσους μου ζητούν – αλλά και όσους παροτρύνω (σχεδόν απαιτώ) – να επικοινωνήσουν με πελάτες μας, λέω απλά να μπουν να εξερευνήσουν το portfolio μας και να επιλέξουν όποιον θέλουν, χωρίς καμία παρέμβαση από εμάς.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αγοραστή-πωλητή έχουν αλλάξει κατά πολύ. Ο αγοραστής είναι πολύ πιο ενημερωμένος εξαρχής, πριν επικοινωνήσει με κάποια εταιρεία, οπότε θεωρώ ότι εκτός από όλα τα παραπάνω, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην επιλογή του συνεργάτη, που έχουν να κάνουν καθαρά με τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι συνθήκες της καθημερινότητας αλλά και το επιχειρηματικό πλαίσιο ιδιαίτερα στην χώρα μας, ενισχύουν κατά πολύ την καχυποψία, το άγχος και την ένταση, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο. Για αυτό σας προτείνω να επιλέξετε έναν συνεργάτη ο οποίος θα σας εμπνέει συνολικά με την φιλοσοφία του, την αντίληψη του, την ενσυναίσθηση του και τέλος την κουλτούρα της εταιρείας που εκπροσωπεί.
7.Αφιερώστε χρόνο
Πρόσφατα λάβαμε μία φόρμα επικοινωνίας από έναν υποψήφιο πελάτη ο οποίος ενδιαφερόταν για την κατασκευή ιστοσελίδας. Έστειλε την φόρμα κατά τις ημέρες της αργίας του Πάσχα νομίζω Μ. Πέμπτη αργά το βράδυ. Επικοινωνήσαμε μαζί του την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις αργίες και μας ενημέρωσε ότι έχει καταλήξει σε άλλο συνεργάτη! Μου έχει τύχει κι άλλες φορές στο παρελθόν, να επικοινωνούμε με υποψήφιους πελάτες την επόμενη ημέρα από την ζήτηση και να λαμβάνουμε την ίδια απάντηση.
Με βάση όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σας συμβουλεύω να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην επιλογή του συνεργάτη σας. Θα πρέπει να έχετε συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για να επικοινωνήσετε, να αξιολογήσετε και τελικά να επιλέξετε κάποιον. Όπως είπα και παραπάνω, πρόκειται να αποκτήσετε έναν συνεργάτη για τα επόμενα χρόνια ο οποίος θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, να βελτιώσετε την κερδοφορία της και σε τελική ανάλυση να διαφυλάξετε την προσωπική σας ηρεμία και την εσωτερική σας γαλήνη.
Μην βιαστείτε και μην πάρετε επιπόλαιες αποφάσεις. Μία αποτυχημένη online παρουσία είναι πιθανό να κάνει ζημιά στην εικόνα της εταιρείας σας συνολικά, μία εικόνα που μπορεί να την χτίζατε χρόνια με κόπο και θυσίες. Επιπλέον, εάν “την πατήσετε” την πρώτη φορά, θα είναι πολύ δύσκολο να πείσετε την δεύτερη φορά όσους απογοητεύτηκαν να σας εμπιστευτούν.
Επίλογος
Κρατήστε τις παραπάνω συμβουλές ακόμα κι αν δεν συνεργαστούμε σε κάποιο project για οποιοδήποτε λόγο. Μπορείτε να τις μοιραστείτε με άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή e-shop ή website και να τους βοηθήσετε στην επιλογή τους.
Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση σε όλα αυτά, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας εδώ.
Καλή επιτυχία με το project σας!